sylwiaklasaspecjalna
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 43
POLECAM WSZYSTKIM WYPRÓBOWAĆ TE PRZEPISY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! buziaki
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 49
SKŁADNIKI
6 - 8 PORCJI
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz, polecam antrykot
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub świeża papryczka chili
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kora cynamonu)
- 1 szklanka (250 ml) zaparzonej kawy (np. 2 przedłużone espresso)
- 1/2 szklanki domowego bulionu / rosołu / ew. wrzątku + łyżeczka sosu sojowego
- 1 puszka (400 ml) pomidorów
- 1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz
- 15 g (2-3 kostki) ciemnej czekolady (min. 60% kakao)
- 1 puszka (400 ml) fasoli (czarnej lub czerwonej)
- 1 puszka (400 ml) kukurydzy
PRZYGOTOWANIE
- Mięso obkroić z tłuszczu i żył, pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Rozgrzać większy garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać drugą łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) i podsmażyć wszystko przez ok. 3 minuty mieszając.
- Do garnka wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dodać mięso, pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować, dodać czekoladą, przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny.aż mięso będzie miękkie.
- Dwoma widelcami podzielić kawałki mięsa na mniejsze cząstki, dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku fasolę i kukurydzę. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciem) jeszcze ok. 20 minut. Podawać ze świeżą kolendrą i opcjonalnie dodatkową, posiekaną chili. Do dania świetnie pasuje SALSA Z ANANASA i puree z upieczonych batatów.
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 53
SKŁADNIKI
2 SZTUKI
- 2 miarki (40 ml) Tequili
- 1 miarka (20 ml) brandy
- 1 miarka (20 ml) likieru Cointreau
- 2 miarki (40 ml) SOUR MIX
- 2 łyżki (30 ml) soku z limonki
- 2 plasterki limonki do dekoracji
- sól morska do tzw. crustu - dekoracji kieliszka
PRZYGOTOWANIE
- Brzegi kieliszków przetrzeć kawałkiem limonki i obsypać z zewnętrznej strony solą morską (lub kieliszki postawić do góry dnem w soli rozsypanej na talerzu).
- Do shakera wsypać kostki lodu, dodać Tequilę, brandy, Cointreau, sour mix oraz sok z limonki i dokładnie wymieszać.
- Przelać przez sitko do kieliszków. Udekorować plasterkami limonki.
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 45
SKŁADNIKI
2 PORCJE
SKRZYDEŁKA
- 1 kg skrzydełek
- 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego
- 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (lub papryki wędzonej)
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- sok z 1 limonki
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 3 łyżki Tequili
SALSA MEXICANA
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryczka chilli
- 1 mała czerwona cebulka
- 1 ząbek czosnku
- chilli w proszku lub w paście do smaku
- 1 - 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 - 3 łyżki listków kolendry
PRZYGOTOWANIE
SKRZYDEŁKA
- Skrzydełka umyć, osuszyć i naciąć w zgięciach. Natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką w proszku. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Skrzydełka wyjąć z marynaty i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Pozostałą marynatę można gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się do postaci gęstego syropu, pod koniec dodając łyżeczkę miodu. Przecedzić przez sitko w celu pozbycia się czosnku. Taką marynatą można posmarować skrzydełka na sam koniec grillowania.
- Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 - 12 minut z każdej strony (w chłodniejsze i bardziej wietrzne dni, grillować nieco dłużej). Skrzydełka szybko się zrumieniają, ale nie jest to mięso spalone, nie trzeba więc zmniejszać ognia. Skrzydełka podawać z salsą mexicana.
SALSA MEXICANA
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić i usunąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę.
- Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać.
- Pomidory, papryczkę, cebulę i czosnek włożyć do miseczki, doprawić przyprawą chilli, skropić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, wymieszać z kolendrą.
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 47
SKŁADNIKI
3 PORCJE
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól do smaku
OPCJONALNE DODATKI
- 1 łyżeczka drobno posiekanej chili
- świeża kolendra
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1/4 cebuli, pokrojonej w piórka
PRZYGOTOWANIE
- Awokado umyć, przekroić na pół, ususnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i starty czosnek, wymieszać.
- Opcjonalnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry.
PROPOZYCJA PODANIA
- z chipsami kukurydzianymi
- na grzance z pokrojonym w kostkę pomidorem i cebulą, skropione oliwą