sylwiaklasaspecjalna
5. TACOS
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Bez kategorii
| Opublikowano: 07 marzec 2022
| Odsłony: 50
SKŁADNIKI
12 SZTUK
- 12 małych tortilli kukurydzianych lub NALEŚNIKÓW GRYCZANYCH lub JAGLANYCH
- 2 filety z kurczaka
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
PRZYPRAWY
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cukru
SALSA
- 2 dojrzałe awokado
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki posiekanej w kosteczkę cebuli (szalotki lub cukrowej)
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki
- sok z limonki
- 3 łyżki listków świeżej kolendry
-
PRZYGOTOWANIE
- Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w 1,5 cm kostkę, włożyć do miski, dodać czosnek, oliwę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i odłożyć na pół godziny.
- W międzyczasie przygotować salsę: awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, cebulę, chili i listki kolendry, wymieszać.
- Rozgrzać patelnię/wok z nieprzywierającym dnem, wlać dodatkową łyżkę oliwy i podsmażyć z każdej strony kawałki kurczaka. Pod koniec smażenia dodać sok z limonki, cukier i - jeszcze chwilę podsmażając - dokładnie wymieszać.
- Podgrzać tortille lub naleśniki, nakładać nadzienie z kurczaka i salsy i składać na pół. Można też rozłożyć składniki w oddzielnych miseczkach/talerzach i podać gościom do samodzielnego składania tacos. Podawać dodatkowo z gęstą śmietaną.gęsta śmietana 12%.