sylwiaklasaspecjalna
4. CHURROS
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Bez kategorii
| Opublikowano: 07 marzec 2022
| Odsłony: 43
SKŁADNIKI
OK. 30 SZTUK
- 1 szklanka (250 ml) wody
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 litr oleju roślinnego
- cukier puder z cynamonem
SOS CZEKOLADOWY
- 200 ml śmietanki 30% lub 18%
- 100 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE
- Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
- Dodać mąkę i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
- Odstawić z ognia i postawić garnek na desce. Przestudzić (ok. 30 minut).
- Wbić jedno jajko i mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórzyć z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do połączenia składników.
- Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskać ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
- Smażyć partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.
-
Sos czekoladowy: śmietankę zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu.