• 1

  • 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024

SKŁADNIKI

 OK. 30 SZTUK
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder z cynamonem
SOS CZEKOLADOWY
  • 200 ml śmietanki 30% lub 18%
  • 100 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE

  • Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
  • Dodać mąkę i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
  • Odstawić z ognia i postawić garnek na desce. Przestudzić (ok. 30 minut).
  • Wbić jedno jajko i mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórzyć z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do połączenia składników.
  • Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskać ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
  • Smażyć partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.
  • Sos czekoladowy: śmietankę zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu.

f t g