sylwiaklasaspecjalna
3.QUESADILLA
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Bez kategorii
| Opublikowano: 07 marzec 2022
| Odsłony: 49
SKŁADNIKI
4 - 6 PORCJI
- 500 g mielonej wołowiny
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: po 1 łyżeczce papryki w proszku, kminu rzymskiego, oregano oraz 1/2 łyżeczki chili
- 250 ml bulionu wołowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała puszka ok. 200 ml czerwonej fasoli
- 1 mała puszka ok. 200 ml kukurydzy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 dużych tortilli
- ok. 400 g tartej mozzarelli (żółtej)
- śmietana 12%
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE
- Na dużej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
- Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez kilkanaście sekund. Stopniowo dodawać mieloną wołowinę obsmażając mięso na dużym ogniu, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką.
- Gdy mięso będzie już dobrze obsmażone wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut (do miękkości).
- Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować już bez przykrycia co chwilę mieszając przez ok. 10 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze przez ok. 5 minut, aż sos będzie gęsty.
- Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli, posypać 3 łyżkami tartego sera, następnie wyłożyć ok. 5 łyżek sosu mięsnego i znów posypać serem. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
- Placki przewrócić na drugą stronę* i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Powtórzyć z resztą placków i nadzieniem.
- Podgrzane quesadille kroić nożem na kawałki jak pizzę, podawać ze śmietaną i kolendrą.