• 1

  • 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024

SKŁADNIKI

 5 PORCJI
  • 2/3 szklanki zielonej lub pomarańczowej soczewicy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: po 2 łyżeczki papryki w proszku, kminu rzymskiego, oregano oraz 1/3 łyżeczki chili
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 mała puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka obranych, krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • dodatki: tarta mozzarella, awokado, jogurt, świeża kolendra, limonka

    PRZYGOTOWANIE

    • Soczewicę opłukać na sitku. Na dużej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać soczewicę i mieszając smażyć przez 1 - 2 minuty.
    • Dodać starty czosnek oraz przyprawy, doprawić solą i pieprzem, znów chwilkę podsmażyć.
    • Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (pomarańczowa soczewica) lub 30 minut (zielona).
    • Dodać pokrojone w małą kosteczkę paprykę i suszone pomidory, a następnie odcedzoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Mieszając co chwila gotować przez ok. 2 minuty.
    • Dodać zmiksowane pomidory z puszki, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut. Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem.
    • Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty. Jeszcze gorące posypać tartą mozzarellą.
    • Można podawać z awokado, limonką, jogurtem oraz świeżą kolendrą i limonką.

    PROPOZYCJA PODANIA

    np. tortille / chipsy z tortilli / bagietka

      

                                                     

f t g