sylwiaklasaspecjalna
2.CHILI SIN CARNE (WEGETARIAŃSKIE)
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Bez kategorii
| Opublikowano: 07 marzec 2022
| Odsłony: 47
SKŁADNIKI
5 PORCJI
- 2/3 szklanki zielonej lub pomarańczowej soczewicy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: po 2 łyżeczki papryki w proszku, kminu rzymskiego, oregano oraz 1/3 łyżeczki chili
- 500 ml bulionu jarzynowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1 mała puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka obranych, krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- dodatki: tarta mozzarella, awokado, jogurt, świeża kolendra, limonka
PRZYGOTOWANIE
- Soczewicę opłukać na sitku. Na dużej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać soczewicę i mieszając smażyć przez 1 - 2 minuty.
- Dodać starty czosnek oraz przyprawy, doprawić solą i pieprzem, znów chwilkę podsmażyć.
- Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (pomarańczowa soczewica) lub 30 minut (zielona).
- Dodać pokrojone w małą kosteczkę paprykę i suszone pomidory, a następnie odcedzoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Mieszając co chwila gotować przez ok. 2 minuty.
- Dodać zmiksowane pomidory z puszki, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut. Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem.
- Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty. Jeszcze gorące posypać tartą mozzarellą.
- Można podawać z awokado, limonką, jogurtem oraz świeżą kolendrą i limonką.
PROPOZYCJA PODANIA
np. tortille / chipsy z tortilli / bagietka