• 1

  • 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024

SKŁADNIKI

 6 - 8 PORCJI
  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz, polecam antrykot
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub świeża papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kora cynamonu)
  • 1 szklanka (250 ml) zaparzonej kawy (np. 2 przedłużone espresso)
  • 1/2 szklanki domowego bulionu / rosołu / ew. wrzątku + łyżeczka sosu sojowego
  • 1 puszka (400 ml) pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz
  • 15 g (2-3 kostki) ciemnej czekolady (min. 60% kakao)
  • 1 puszka (400 ml) fasoli (czarnej lub czerwonej)
  • 1 puszka (400 ml) kukurydzy
 

PRZYGOTOWANIE

  • Mięso obkroić z tłuszczu i żył, pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Rozgrzać większy garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać drugą łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) i podsmażyć wszystko przez ok. 3 minuty mieszając.
  • Do garnka wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dodać mięso, pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować, dodać czekoladą, przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny.aż mięso będzie miękkie.
  • Dwoma widelcami podzielić kawałki mięsa na mniejsze cząstki, dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku fasolę i kukurydzę. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciem) jeszcze ok. 20 minut. Podawać ze świeżą kolendrą i opcjonalnie dodatkową, posiekaną chili. Do dania świetnie pasuje SALSA Z ANANASA i puree z upieczonych batatów.

f t g