• 1

  • 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
SKRZYDEŁKA
  • 1 kg skrzydełek
  • 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (lub papryki wędzonej)
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 3 łyżki Tequili
SALSA MEXICANA
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli w proszku lub w paście do smaku
  • 1 - 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 - 3 łyżki listków kolendry
 

PRZYGOTOWANIE

SKRZYDEŁKA
  • Skrzydełka umyć, osuszyć i naciąć w zgięciach. Natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką w proszku. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Skrzydełka wyjąć z marynaty i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Pozostałą marynatę można gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się do postaci gęstego syropu, pod koniec dodając łyżeczkę miodu. Przecedzić przez sitko w celu pozbycia się czosnku. Taką marynatą można posmarować skrzydełka na sam koniec grillowania.
  • Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 - 12 minut z każdej strony (w chłodniejsze i bardziej wietrzne dni, grillować nieco dłużej). Skrzydełka szybko się zrumieniają, ale nie jest to mięso spalone, nie trzeba więc zmniejszać ognia. Skrzydełka podawać z salsą mexicana.
SALSA MEXICANA
  • Pomidory obrać ze skórki, pokroić i usunąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę.
  • Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać.
  • Pomidory, papryczkę, cebulę i czosnek włożyć do miseczki, doprawić przyprawą chilli, skropić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, wymieszać z kolendrą.

 

f t g