Soczewicę opłukać na sitku. Na dużej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać soczewicę i mieszając smażyć przez 1 - 2 minuty.
Dodać starty czosnek oraz przyprawy, doprawić solą i pieprzem, znów chwilkę podsmażyć.
Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (pomarańczowa soczewica) lub 30 minut (zielona).
Dodać pokrojone w małą kosteczkę paprykę i suszone pomidory, a następnie odcedzoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Mieszając co chwila gotować przez ok. 2 minuty.
Dodać zmiksowane pomidory z puszki, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut. Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty. Jeszcze gorące posypać tartą mozzarellą.
Można podawać z awokado, limonką, jogurtem oraz świeżą kolendrą i limonką.