do podania: tarta mozzarella, papryczka jalapeno, chipsy z tortilli, opcjonalnie świeża kolendra, awokado
PRZYGOTOWANIE
W szerokim garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać drobno starty czosnek oraz starte na większych oczkach tarki - marchewkę i selera. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
Dodać masło oraz pokrojony w niedużą kostkę filet kurczaka. Doprawić go większą szczyptą soli, pieprzem oraz dodać wszystkie przyprawy. Mieszając obsmażać przez około 5 minut.
Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć przez 2 minuty, w razie potrzeby dodać więcej oleju. Dodać posiekane suszone pomidory.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać wcześniej zmiksowane pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia lub pod uchyloną pokrywą.
Dodać odcedzone kukurydzę i fasolę z puszki (lekko opłukane na sicie), wymieszać i gotować jak powyżej przez ok. 10 minut, w międzyczasie dodać koncentrat.
Dodać natkę pietruszki i mieszając gotować przez ok. 1 - 2 minuty.
Podawać z tartą mozzarellą, papryczkami i chipsami kukurydzianymi z tortilli. Można posypać kolendrą i pokrojonym awokado.